HTML

Utolsó kommentek

Friss topikok

Érzékeny és hüvelyes... Na mi lehet?

2008.01.03. 09:52 Exotics

A mimóza parányi, a hüvelyesek családjába tartozó, igen érdekes növény. Furcsasága abban rejlik, hogy leveleit akár 1/5 másodperc alatt képes összecsukni az érintést követően, illetve 5-15 perc elteltével újra kinyitja azokat. E Brazíliából származó kicsi növénynek valószínűleg az idők folyamán fokozatosan alakult ki védelmi rendszere. Feltehetőleg az állandóan "bombázó" trópusi esőzésektől zárkózott el. Nagyon érdekes látvány, ahogy a leggyengédebb érintésre is a levelek összecsukódnak.

Ezt a tevékenységét esténként is megismétli. A vénusz légycsapójával ellentétben viszont ezt számtalanszor meg tudja tenni, míg a légycsapót puszta játékból nem célszerű összecsukódásra bírni, mivel ez a művelet néhány összecsukódás után a csapó végét jelenti.

Egyéves növény, ami annyit jelent, hogy a magvetés évében már virágzik és magot érlel. Kultúrában két évig vagy kicsivel tovább is eltartható, de ennél hosszabb élettartamra egy növénynél ne nagyon számítsunk, hanem a magokat elvetve mindig neveljünk újakat.

Hogy Honnan szerezhető be? Én személy szerint a interneten, a vatera oldalán vásároltam a magokat, egy ismerősöm pedig itt szerezte be: http://www.few.hu
Íme egy kis youtube videó. Működés közben a mimóza :)



Képeket és nevelési infókat is találsz a tovább gombra kattintva.

Tartsuk egy világos helyen, de óvjuk a túl erős napsütéstől, ha kell nyáron árnyékoljuk vagy tegyük egy olyan ablakba ahol csak kevés közvetlen napfényt kap.

Mivel trópusi növény, szereti a meleget. Legalább 15-18C-ot igényel, de inkább 20-25C az ideális a számára. Télen vigyázzunk, hogy a hõmérséklettel arányban álljon a páratartalom. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát ha kevés a levegő páratartalma.

Vízigény Öntözni, különösen fiatal korában inkább esővizet használjunk, mivel a kemény meszes víz elősegíti a palántabetegségek pusztító terjedését. Egy jó tanács ami más növényekre is igaz: inkább tartsuk szárazon mintsem túlöntözzünk, az első esetben még "visszahozható "az életbe, de ha elpusztult a gyökérzete, a növény sem éli túl ezt. Rendszeresen ellenőrizzük a talaját, ha a felső 1-1,5 cm kiszáradt öntözzünk, de nagyon vigyázzunk, hogy ne álljon a cserép vízben mert a gyökerek kényesek a pangóvízre és hamar rothadásnak indulnak.

Egyébként csodaszép a virágja...

Mimóza virág

Szólj hozzá!

Címkék: virág dísznövény érintés egzotikus mimosa

A bejegyzés trackback címe:

https://exotics.blog.hu/api/trackback/id/tr98282878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása