Ez amúgy egy kétszikű fa termése, amely szubtrópusi éghajlatú területeken, hegyvidékeken, lomberdőkben jellemző. Őshazája Ázsia, Kína, Japán és Korea. Ágai szétterülők. Max. 15 m magas, lombhullató. Lombja ősszel sárgára vagy narancsvörösre szineződik. Virága harang alakú, színe zöldes-sárga. Termése gömbölyű vagy lapos bogyó, sárga, narancssárga vagy vörös színű. Gyümölcse megérve puha, édes-zamatos. Az érett gyümölcs csak pár napig tárolható.
Fogyasztják nyersen kikanalazva, citromlével ízesitve, fagyival is tálalják.Tehetik gyümölcssalátákba, joghurtba, tejes ételekbe keverve, kalácsba vagy süteménybe. Lekvár zselé vagy csatni is készülhet belőle. Magja pörkölve kávépótló.
Szóval sokféleképpen fogyasztható gyümölcs. Íze engem kicsit a dinnyére emlékeztet, de elég egyedi, édeskés íze van.
Magyarországon is megél, néhány helyen legalábbis sikerült már termésre bírni ezt a különleges gyümölcsfát.
Nem, nem paradicsom! Kaki! Egyétek, finom!

Utolsó kommentek