HTML

Utolsó kommentek

Friss topikok

Ha puha a répa, segíthet a zeller! Afrodiziákum és immunerősítő!

2007.12.02. 15:49 Exotics

Tudtad, hogy a zeller immunerősítő és afrodiziákum? Ráadásul szerintem az egyik legfinomabb zöldség. Ugyan egzotikusnak kevésbé nevezhető, a Földközi-tenger mellékén honos, és Európa tengerpart menti részein a sós iszapban szinte mindenütt előfordul.
 
Ehhez képest a mai konyhakultúrában hazánkban sajnos szinte csak a húslevesben köszön vissza, abban is csak átutazóként. Amint kész a leves, gyorsan meg is szabadulunk tőle.
Pedig a zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték , igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet.

Kedvezően hat a veseműködésre, emésztési panaszokra is kiváló, csökkenti a vércukor-szintet és az étvágyat. Na de nem a szexuálisat! Szóval ha kedvesednek 'fáj a feje', esetleg dobj fel a rezsóra egy zellerkrémlevest, hátha... :)

Tápanyagai, illóolajai pedig segíthetnek a túlzott idegeskedés leküzdésében, emiatt akkor is javallott, ha esetleg a főnököd túllőtt a célon. Rágcsálj zellert!

A zeller gazdag rostokban és ballasztanyagokban, nagyobb mennyiségben tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, vasat és több vitamint is. Mivel a kalóriatartalma igen alacsony - fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban - kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak, is.

Rántott zeller:
A zellert megmossuk, egészben feltesszük főni, és lassú tűzön kb. 15 percig forraljuk. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, megtisztítjuk és kb. 1 cm-es karikákra szeleteljük. Rácsavarjuk a citrom levét, megsózzuk, borsozzuk és kb. 30 percig állni hagyjuk.
A zellerkarikákat megforgatjuk lisztben, tojásban és zsemlemorzsában kipanírozzuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a zellerkarikákat, és minden oldalukat kb. 3 percig sütjük.

Érdemes megkostolni, hátha elmúlik a fejfájás! :)

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség növény zeller

A bejegyzés trackback címe:

https://exotics.blog.hu/api/trackback/id/tr85249743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása