HTML

Utolsó kommentek

Friss topikok

Markold meg a tojásod és tépd le! Perverzek tölthetik és grillezhetik is!

2007.12.03. 15:48 Exotics

Nem tudtad, hogy a tojás fán terem? Tojástanból egyes! Leülni!

Nem, ez nem valami tréfa, és nem is a húsvéti tojásfa! Pláne így karácsonyelőn... Akármilyen furán is néz ki, ez nem egy újabb photoshoptúlóra, hanem a jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért.

Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes.



Európában és az USA-ban, de főleg Indiában, a Balkánon és a Mediterráneumban fogyasztják sütve, főzve vagy párolva. Készítenek belőle előételt, körítést, főzeléket vagy salátát, levesbe főzik más zöldségfélékkel, felkarikázva kirántják, párolva mártással leöntve, ill. megtöltve egytálételként fogyasztják. Szóval gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.

Fontos megjegyezni, hogy a zöld részeit hagyjuk ki a raguból, mert minden ilyesfajta alkatrésze mérgező.

Az arab világban egy történet alapján vágykeltő hatása miatt a tojásgyümölcsöt a szerelem almájaként tartják számon, s az olajban sült padlizsánt ájult imámnak nevezik. A kínaiak, koreaiak és japánok a formája miatt a nemiség jelképének tartják. A padlizsán energiaértéke kicsi, 113 kJ/100 g (27 kcal/100g), miközben 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, 4,8 g szénhidrátot és 2,58 g élelmi rostot tartalmaz 100 g-onként. Víztartalma ugyanakkor nagy. A vitaminok közül jelentékeny C-vitamin (30 mg), folsav (31 mg), niacin- (0,60 mg) és pantoténsavforrás (0,23 mg). Ennél meghatározóbb az ásványianyag-tartalma: 100 g padlizsánban többek között 145 mg kálium, 21 mg foszfor, 16 mg  magnézium és 10 mg kalcium található.

Szóval különleges, nagyon egészséges, sőt még finom is!

Szóval fogj két 'tojást', rántsd ki akár tököstöl, vedd be a szádba és nyugodtan nyeld le!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://exotics.blog.hu/api/trackback/id/tr43250867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MYki 2007.12.07. 21:10:44

Egyszer már volt ilyenünk, de nem mertük megenni! :)
csak szép volt...

kacsa 2007.12.09. 18:48:39

Ha nekem lenne,megenném...
süti beállítások módosítása