HTML

Utolsó kommentek

Friss topikok

Edd meg! Ha nem megy, csinálj belőle bútort!

2007.11.30. 20:08 Exotics

Ha esetleg túltengésünk van a kínai konyha egyik fontos alapanyagából, ne takarítsuk be! Hagyjuk megnőni, majd csináljunk belőle bútort! Sőt! Hagyjuk elszaporodni, és saját bambuszligetünk lehet pár év alatt, melyet hamar megirigyel majd a szomszédunk.

Gondoltad volna, hogy több mint 1000 fajta bambusz létezik?

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartozó évelő, örökzöld növények. Több mint 1000 fajuk ismert. Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed.

Némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is. A legtöbb faj magassága 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van.

Szárának szerkezete miatt az élet rendkívül sok területén hasznosítják. Jelenleg divatos pl sövény helyett élő kerítést nevelni belőle, bár ebben az esetben vigyázni kell, hogy megfelelően kordában tartsuk, mert nagyon gyorsan elszaporodhat. Sok esetben a gyökérzetet zárt 'fallal' veszik körül, hogy behatárolják növekedési területét.

Kedvelt nyersanyag bútorok készítéséhez, de parkettát, sőt ékszereket is készítenek belőle.

Fiatal hajtásai, a bambuszrügyek az ázsia konyha egyik legkedveltebb nyersanyaga.

Tehát ma megtanulhattuk, ha meg nem is esszük növényeinket, akkor is sokféleképpen hasznosíthatjuk őket! :)


4 komment

Címkék: virág növény bambusz egzotikus

A bejegyzés trackback címe:

https://exotics.blog.hu/api/trackback/id/tr44248268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nadivereb 2007.12.01. 13:00:19

Hát azért nálunk finoman szólva nem mind él meg. Én a Phyllostachysokat javaslom, azok védett fekvésben tényleg szépen elszaporodhatnak.

Exotics 2007.12.01. 13:39:47

Így van, természetesen szó sincs arról, hogy mindegyik megélne. Valóban a nadivereb által említett fajok azok, amelyek a legalkalmasabbak erre. Egyébként nagyon fontos dolog az is, hogy gyakorlatilag folyamatosan nedvesen kell tartanunk földjüket, és igen fontos számukra a tápanyagban gazdag föld. Ha ilyen ligetecske telepítését tervezzük, elötte bőségesen át kell forgatni a földterületet szerves trágyával. De nyilván aki ilyen telepítésébe fog, az alaposan járjon utána mit hogyan, mivel egy nagyobbacska bambusz akár több ezer, sőt tízezer forintba is kerülhet!

Axton 2007.12.01. 16:28:54

Bambusz milyen gyorsan nő?

Exotics 2007.12.01. 19:31:18

Hát magról nem kapkod annyira, de amúgy a növény gyorsan nő. Van olyan fajta, ami ha megfelelőek a körülmények, naponta akár 30 cm-t is nő.
süti beállítások módosítása